Contacteer ons
 +32 472 73 24 77

Omgaan met rouw en verlies samen met Vanassche Frédérique

Verder gaan na verlies of rouw

Rouwconsulente 

Als rouwconsulente begeleid ik mensen die geconfronteerd worden met het verlies van iemand. Samen ontdekken we de fasen en taken van het rouwproces en brengen een zekere ordening aan in de chaotische beleving ervan. 


Rouw is een specifieke vorm van verlies. Verlies van een persoon die veel voor je betekende. Iemand die je liefhad, waar je lief en leed mee deelde. Afscheid nemen van iemand die zo dierbaar is, behoort tot het ergste wat een mens kan meemaken. Vandaar dat je er met zorg mee om moet gaan en er de tijd voor moet nemen. Niemand kan voor jou bepalen hoe lang het zal duren, want ieder mens heeft zijn eigen rouwtraject en verwerkingsproces. 


Rouw is de keerzijde van de liefde 

Rouwen is een uniek proces van verandering en aanpassing na een verlies. Rouw kent geen eindpunt. Pijn kan minder worden, draaglijker ... en zelfs een deel van jezelf worden. Je leert omgaan met je lichaam, je emoties en je gedachten. Je leert loslaten ... en toch in contact blijven vanuit je intense verbondenheid. 


Iedere verlieservaring is als een vingerafdruk. Dit begrijpen en ermee leren omgaan vormt de basis van mijn begeleiding in het verwerkingsproces. Ik bied je ruimte om je eigen verhaal te vertellen en ben permanent bereikbaar indien nodig. 


Naast je eigen verdriet zijn er nog andere factoren die een belangrijke rol spelen. Vaak vragen kinderen extra aandacht in deze fase en ik neem die taak graag op mij. Want een goede rouwverwerking bepaalt hoe de toekomst van die kinderen wordt. Dan is er de zorg en de steun die je aan andere familieleden wilt geven. Soms is er ook nood aan bemiddeling in deze fase. 


Dan zwijg ik nog over de vele administratieve zaken waar je vaak helemaal niet in thuis bent en nu geen enkele behoefte aan hebt. Met mijn jarenlange ervaring kan ik je ook hierbij ondersteunen, individueel of eventueel samen met de begrafenisondernemer. 


Ieder mens is een uniek wezen en rouwt op zijn eigen specifieke manier. 


Rouwkampen voor kinderen 

Jaarlijks organiseer ik met Saying Goodbye vzw allerhande activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen die een dierbare verloren hebben. Er zijn ontmoetingsdagen, weekends voor volwassenen, daguitstappen, educatieve avonden en vormingsdagen in een open en ongedwongen sfeer. Het jaarlijkse rouwkamp voor kinderen en jongeren draait natuurlijk om het thema rouw, maar biedt vooral veel sport, spel, recreatie en rust.


Verliesconsulente 

Verlies is universeel en deel van ieders levensloop. Denk maar aan het afscheid van de veilige thuishaven en de zorg van je ouders achter je laten om zelf op eigen benen te staan. Zo is verlies een noodzakelijkheid om volwassen te worden. 


 Er is ook verlies dat niet iedereen meemaakt zoals ziekte, echtscheiding of verlies van werk. Dit zijn ervaringen die zwaar door kunnen wegen. Eerst val je terug op je familie en sociaal netwerk, maar na een tijd wil je dat niet meer doen. Je wilt anderen niet tot last zijn, praat zo minder over je problemen en blijft maar piekeren. Soms zijn de mogelijkheden gewoon beperkt, ben je al te kwetsbaar, of heb je al zo veel verlies meegemaakt dat je crasht. 


Als je dan terug kunt vallen op een externe persoon die je ondersteuning kan bieden, die er gewoon is en je een nieuwe kijk geeft op de mogelijkheden die er wel degelijk zijn … 


Ik ben die persoon en ga samen met jou op weg om de verlieservaring een plaats te geven in je leven. Zo kun je je wereld zelf weer reconstrueren. Ik heb als verliesconsulente ervaring met verlies van werk, gezondheid of sociaal netwerk en ook in geval van echtscheiding of een nieuwe gezinssituatie. Ik ben opgeleid in trauma healing.